Achtergrondinformatie Alkmaar Pride

De Alkmaar Pride is ontstaan uit een initiatief van een ondernemer uit Alkmaar ongeveer 14 jaar geleden. Een zichtbaarheidsactie met een paar bootjes in de grachten van Alkmaar. Deze is inmiddels uitgegroeid naar een botenparade met jaarlijks 25 tot 30 boten.

 

Na het initiatief heeft COC Noord-Holland Noord in samenwerking met een aantal ondernemers in Alkmaar de Roze Week Alkmaar in het leven geroepen. Een week vol roze activiteiten, ook op maatschappelijk gebied met traditioneel op de laatste zaterdag van mei de grachtenparade. Hiermee is de grachtenparade in Alkmaar de eerste Canal Pride naast Amsterdam. 

 

Het evenement is de afgelopen jaren gegroeid in omvang en activiteiten. Mede in het kader van professionalisering  is besloten om in 2016 een aparte stichting op te richten: Stichting Alkmaar Pride.

 

Als gevolg van de corona uitbraak vanaf 2020 is de traditionele grachtenparade in zowel 2020 als 2021 niet doorgegaan. Om de Alkmaar Pride niet zomaar ongezien voor bij te laten gaan hebben wij een livestream georganiseerd op de laatste zaterdagen van mei. Daarbij hebben wij o.a. de samenwerking gezocht met Style Party, café ’t Hartje en Poppodium Victorie. Met z’n allen hebben we ondanks de beperkingen er een fantastische dag van gemaakt. Daaromheen hebben wij voor zover mogelijk (digitale) maatschappelijke activiteiten georganiseerd. Hopelijk kunnen wij vanaf 2022 weer de grachtenparade beleven in traditionele vorm.

 

Met een relatief klein bestuur en een aantal enthousiaste vrijwilligers zetten wij jaarlijks Alkmaar op de Roze Agenda. Zonder hen geen Pride. Wij zijn trots op Alkmaar als Regenboogstad. Zichtbaarheid blijft nog steeds ontzettend belangrijk. De organisatie is nodig om de acceptatie en integratie van de LHBTIQ+ community in Alkmaar en omstreken te vergroten.

 

Wij zijn trots op Alkmaar Pride! Wil je ons daarmee helpen. Meldt je dan bij ons aan via het contactformulier of stuur een e-mail naar info@alkmaarpride.nl