LHBTI-film – Maurice (1987)

LHBTI-film – Maurice (1987)


Evenementgegevens


Hugh Grant schittert in deze gerestaureerde 4K-versie van de klassieker over een verboden herenliefde van James Ivory (Oscarwinnaar voor het script van Call Me By Your Name). Maurice roept de verstikkende conformiteit op van de Engelse samenleving aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog, waarin homoseksualiteit nog strafbaar is.

Maurice Hall (James Wilby) en Clive Durham (Hugh Grant) studeren in Cambridge en worden verliefd op elkaar. Omdat homoseksualiteit strafbaar is in het post-Victoriaanse Engeland moeten zij hun gevoelens voor elkaar geheimhouden. In 1895 werd de dichter-dandy en publieke persoonlijkheid Oscar Wilde nog veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf vanwege zijn omgang met Lord Alfred Douglas.
Nadat een vriend is gearresteerd voor homoseksualiteit verlaat Clive zijn verboden liefde en trouwt hij met een jonge vrouw.
Zowel de roman van Foster als Ivory’s verfilming laten zien wat de persoonlijke en maatschappelijke gevolgen zijn van een gedwongen leven in de seksuele ondergrondse. Maurice blijft worstelen met zijn identiteit en zelfvertrouwen. Hij schakelt de ‘hulp’ in van een hypnotiseur om zich te ontdoen van zijn onmiskenbare verlangens. Maar dan wordt Maurice verleid door Clives jachtmeester Alec Scudder (Rupert Graves), een gebeurtenis die diepgaande veranderingen teweegbrengt in zijn leven.

KAARTEN

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

%d bloggers liken dit: